Національна школа суддів України

У полі зору – проблемні питання адміністративного судочинства

8–12 лютого 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Підготовку відкрив заступник начальника (директора) відділу “Тестологічний центр” Михайло Цуркан, який ознайомив з програмою навчального заходу та зазначив, що в межах підготовки, за посиланням на вебсайті Національної школи суддів України, буде проведено тренінг “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” та апробацію навчального курсу у формі семінару-практикуму “Судова дискреція в адміністративному судочинстві” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Терлецький).

Підготовку проведуть досвідчені судді та авторитетні правники, які застосують найефективніші інтерактивні форми навчання.

Михайло Цуркан розкриє правові позиції Верховного Суду щодо розв'язання спорів за позовами з питань прийняття, проходження та припинення  публічної служби.

Головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр”, суддя Катерина Леонтович зосередить увагу на актуальних питаннях розгляду справ щодо державної політики у сфері економіки з питань митної справи.

Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук Ігор Олендер обговорить з колегами особливості адміністративних спорів, пов'язаних із застосуванням податкового законодавства.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр Ситніков зосередить увагу на розгляді питань доказів і доказування в адміністративному судочинстві та  особливостях формування предмета доказування. Викладач скерує суддів до розкриття особливостей складання (написання) судових рішень залежно від форм судочинства.

Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов  Гончар проаналізує проблеми правового розмежування адміністративної юрисдикції та обговорить питання судового контролю за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у сфері архітектури, містобудування і земельних правовідносин.

Суддя Шостого апеляційного адміністративного  суду, доктор юридичних наук Олена Ганечко детально зупиниться на забезпеченні заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві.

Суддя Київського окружного адміністративного суду Альона Кушнова поінформує колег щодо правового регулювання представництва в адміністративному судочинстві, а суддя цього ж  суду, кандидат юридичних наук Ганна Панова ознайомить з особливостями підготовчого провадження в адміністративному судочинстві.

Менеджер проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірина Кушнір спрямує увагу суддів на застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві, а також обговорить рішення ЄСПЛ проти України.

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.