Національна школа суддів України

У центрі уваги підготовки суддів – застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

12–16 червня  2017 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник ознайомив суддів з метою та регламентом заходу.

Для проведення підготовки запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Галину Станковську, Наталію Половінкіну, суддю Кам’янець-Подільського міського  суду Хмельницької області, кандидата юридичних наук Юрія Мантуляка та суддю Першотравневого районного суду  м. Чернівців  Євгена Нестеренка.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах  підготовки буде проведено тренінги на теми: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації” (13 червня) та  “Призначення покарання у кримінальних справах”  (15 червня).  

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Після завершення тренінгів суддями-тренерами буде проведено  анкетне оцінювання суддів-слухачів.

Під час тренінгу на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації” судді обговорять проблемні  питання, які виникають у судовій практиці при застосуванні ст.1 Першого протоколу до Конвенції.

Мета цього тренінгу сформувати та розвинути навички регулювання спірних відносин на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики Європейського суду з прав людини.

Тренінг проведуть суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Сергій Шинкоренко, судді Апеляційного суду Чернівецької області Наталія Половінкіна і Валентина Чупікова та суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидат юридичних наук Аліна Федіна.

Цікавими для суддів буде інформація та практична робота  щодо  визначення  норми матеріального права (національного законодавства), які регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства зі статтею 1 Першого протоколу та практикою Європейського суду з прав людини.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Для проведення тренінгу на тему: Призначення покарання у кримінальних справах” запрошено суддю Апеляційного суду Чернівецької області Галину Станковську  та  суддю Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Степаниду Підгорну.

Метою  цього тренінгу є дослідження проблемних питань, які найчастіше виникають у суддів під час призначення покарання у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Під час тренінгу суддям продемонструють  навчальний відеофільм про правильність  призначеного судом покарання.

Також у ході цього тренінгу для суддів буде проведено аналіз особливостей призначення покарання щодо окремих категорій злочинів (призначення покарання неповнолітнім, врахування гендерних аспектів при призначенні покарань, особливості призначення покарання у вироках на підставі угод).

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України