Національна школа суддів України

У центрі уваги семінару – судові рішення

23  березня  2017 року в місті Тернополі Чернівецьке  регіональне відділення Національної школи суддів України  проводить семінар  для помічників  суддів місцевих загальних судів  та Апеляційного суду Тернопільської області на тему: “Написання судових рішень у цивільному судочинстві ”.

Основне завдання семінару  розвинути  навички помічників  суддів щодо правильного, повного, лаконічного викладення доводів сторін та інших учасників цивільного провадження,  аналізу й оцінки доказів і чіткого формулювання висновків у судових рішеннях.

У семінарі бере участь 61 працівник апаратів судів.

З метою та регламентом роботи семінару ознайомили заступник директора Чернівецького регіонального відділення  Тетяна Аілінчій та голова Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської  області Роман Грицак.

Помічники суддів висловили свої очікування від семінару  удосконалити свої вміння пошуку необхідних джерел інформації, використання в судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права  для України.

Разом із викладачами суддею Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Валентиною  Чупіковою та суддею Городоцького районного суду Хмельницької області Сергієм Шинкоренком  помічники  суддів розглянуть загальні підходи до написання судових рішень, ознайомляться  з особливостями  усунення недоліків судового рішення судами, що їх ухвалили.

Актуальним для учасників семінару є питання щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, умотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

Під час семінару також буде обговорено питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює. Цікавим та корисним для помічників суддів є практичне відпрацювання  навичок написання рішень у цивільному судочинстві.

Повний текст програми семінару опубліковано на вебсайті Національної школи суддів України.