Національна школа суддів України

Участь у виконанні Національного плану дій “Жінки, мир, безпека”

28 квітня 2020 року відбувся круглий стіл: “Підведення підсумків виконання Національного плану дій “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року” в режимі відеоконференції, участь в якому взяли проректор Наталія Шукліна та начальник відділу Тетяна Фулей.

Проведення круглого столу було організовано Міністерством соціальної політики разом з Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики Катериною Левченко, яка була його модераторкою, Офісом ООН Жінки в України, МБФ “Український жіночий фонд” та ВГО “Центр “Розвитку демократії”.

Круглий стіл проводився з метою аналізу виконання Національного плану дій “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року”, представлення підсумків і висновків виконання Національного плану дій у різних галузях на національному та місцевому рівнях, обговорення подальших міжгалузевих кроків для підготовки нового плану дій.

У своєму виступі Тетяна Фулей акцентувала увагу на участі Національної школи суддів України у виконанні Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року. Так, вона зазначила, що на виконання пункту 4.8 Національного плану дій Національна школа суддів України розробила тренінг для суддів: “Особливості проваджень щодо злочинів, вчинених за ознакою статі”, який включає модуль “Особливості розгляду проваджень щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом (у світлі норм міжнародного гуманітарного права)”.

Зазначений тренінг розроблений у рамках співпраці Національної школи суддів України, Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, ГО “Ла Страда–Україна”, до чого  залучена іноземна експертка Женевського центру з управління сектору безпеки (DCAF) Амріта Капур.

Курс вже є апробованим, пілотний тренінг було проведено в листопаді 2019 року за участю суддів, які проходили підготовку у Львівському регіональному відділені (http://nsj.gov.ua/ua/news/bez-tabu-pro-zlochini-za-oznakou-stati-/). Для викладання цього тренінгу в лютому 2020 року було підготовлено близько 30 суддів–тренерів з усіх регіональних відділень, які зможуть викладати цей курс для своїх колег–суддів у подальшому (http://nsj.gov.ua/ua/news/vishkil-treneriv-dlya-vikladannya-kursu-shodo-rozglyadu-provadjen-pro-zlochini-proti-statevoi-svobodi-ta-nedotorkannosti/).

Тетяна Фулей висловила готовність Національної школи суддів України брати участь у подальшій розробці та виконанні плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”.