Національна школа суддів України

Удосконалення досвіду щодо ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини

23 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У тренінгу взяли участь 6 суддів окружних адміністративних судів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення занять запрошено заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Володимира Поплавського, суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду Василя Ількова та суддю Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Андрія Нижного.

На початку заходу було проведено опитування суддів-учасників щодо їхніх очікувань від тренінгу. Учасники висловили бажання отримати новий досвід щодо ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини та поради від суддів-тренерів щодо практичного застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини при вирішенні судових справ.

Під час тренінгу судді розглянули мету Конвенції про захист прав людини та принципи та Європейського суду з прав людини і основоположних свобод, ознайомились із підставами втручання держави у права, гарантовані Конвенцією, та проаналізували позитивну та негативну практику використання рішень Європейського суду з прав людини національними судами.

Значну увагу було приділено розгляду питань щодо права на справедливий суд та основним принципам статті 6 Конвенції.

Після закінчення тренінгу судді-тренери заповнили анкети щодо оцінювання суддів, із якими було ознайомлено кожного суддю.

Окрім того, було проведено анкетне опитування слухачів щодо якості проведення тренінгу.