Національна школа суддів України

Удосконалення написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві

13-14 квітня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України було проведено тренінг на тему: “Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві” в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила важливість теми тренінгу та наголосила, що суддя повинен володіти належними знаннями щодо вимог, яким має відповідати судове рішення як за законодавством України, так і за міжнародними стандартами, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень.

Судді висловили побажання отримати нові знання та поради для написання якісних судових рішень із застосуванням практики Європейського суду з прав людини. Деякі судді висловили думку про необхідність ознайомитися з типовими помилками написання вироку в частині цивільного позову.

Під час тренінгу значну увагу було приділено розгляду питань щодо сутності, поняття, цілей та адресатів судового рішення, якісних характеристик судового рішення та їх основних критеріїв, вимог, яким має відповідати судове рішення, мотивування та обґрунтування судового рішення як особливої діяльності суду під час написання судового рішення.

Найбільший інтерес у слухачів викликало питання щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, вмотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

Цікавим та корисним для слухачів було практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному та кримінальному судочинстві.

Тренінг проходив із застосуванням інтерактивних методів підготовки: інтерактивних лекцій, презентацій Power Point, дискусій, презентацій результатів роботи представниками малих груп на фліп-чарті.

Після завершення тренінгу суддями-тренерами було заповнено анкети щодо оцінювання суддів, з якими був ознайомлений кожен суддя.

Окрім того, було проведено анкетне опитування слухачів щодо якості проведення тренінгу.