Національна школа суддів України

Удосконалення написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві

30 листопада – 1 грудня 2016 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4– 5 рік роботи), на тему: “Написання судових рішень”.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила важливість теми тренінгу та наголосила, що суддя повинен володіти належними знаннями щодо вимог, яким має відповідати судове рішення як за законодавством України, так і за міжнародними стандартами, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень.

Директор представила слухачам викладачів тренінгу – суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області Вікторію Васецьку, Олену Свистунову, Ніну Коваленко, суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторію Міхеєву.

Учасники тренінгу висловили побажання отримати нові знання та поради для написання якісних судових рішень із застосуванням практики Європейського суду з прав людини.

Значну увагу під час  тренінгу буде приділено розгляду питань щодо сутності, поняття, цілей та адресатів судового рішення, якісних характеристик судового рішення та їх основних критеріїв. Також судді розглянуть вимоги, яким має відповідати судове рішення, мотивування та обґрунтування судового рішення як особливої діяльності суду під час написання судового рішення. Цікавим та корисним для суддів буде практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному та кримінальному судочинстві.

Тренінг проходить із застосуванням інтерактивних методів підготовки: інтерактивних лекцій, презентацій Power Point, дискусій, презентацій результатів роботи представниками малих груп тощо.

Після завершення тренінгу судді-тренери заповнять анкети щодо оцінювання суддів, з якими буде ознайомлено  кожного суддю.

З метою зворотного зв’язку буде проведено анкетне опитування суддів-слухачів.