Національна школа суддів України

Удосконалення навиків написання судових рішень

25 лютого  2015 року в місті Хмельницькому  Чернівецьким  місцевим  регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві”.

У семінарі взяли участь 92 судді місцевих загальних судів Хмельницької області.

Основним завданням  цього семінару є удосконалення навичок щодо правильного, повного та лаконічного викладення доводів сторін та інших учасників кримінального та  цивільного провадження, аналізу і оцінки доказів та чіткого формулювання висновків у судових рішеннях.

Розпочинаючи роботу семінару, директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник  та  суддя, голова Апеляційного  суду Хмельницької  області   Віктор Ковтун ознайомили учасників з метою та регламентом роботи заходу. Судді-учасники, у свою чергу,   висловили свої бачення щодо результатів семінару, а саме: удосконалити власні вміння пошуку необхідних джерел інформації, використання в судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права для України.

Разом  із  запрошенними    викладачами  досвідченими  суддями Апеляційного суду Чернівецької області  Валентиною  Чупіковою,   Степанидою Підгорною, Наталією  Височанською та  суддею Першотравневого районного суду м. Чернівців Аліною Федіною судді  розглянули загальні  підходи    до написання судових рішень,  ознайомились з особливостями  усунення недоліків судового рішення судами, що їх ухвалили.

Найбільшу увагу  учасників привернуло питання щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, вмотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

 Окрім того, під час семінару обговорювались актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює. Цікавим та корисним для  суддів було практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному та кримінальному судочинстві.