Національна школа суддів України

Удосконалення навиків написання судових рішень

31  березня  2017 року в місті Хмельницькому Чернівецьке  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар  для помічників  суддів місцевих загальних судів  та Апеляційного суду Хмельницької області  на тему: “Написання судових рішень у цивільному судочинстві ”.

Основне завдання  семінару  розвинути  навички  помічників  суддів щодо правильного, повного та лаконічного викладення доводів сторін та інших учасників цивільного провадження, аналізу і оцінки доказів та чіткого формулювання висновків у судових рішеннях.

У семінарі беруть участь 73  працівники апаратів судів.

Відкрили захід  голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич та заступник директора Чернівецького регіонального  відділення Тетяна Аілінчій, які  звернули увагу слухачів на  актуальні  питання, передбачені програмою, та на регламент роботи  заходу.  

Помічники суддів  висловили свої очікування від семінару  удосконалити власні вміння пошуку необхідних джерел інформації, використання у судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права для України.

Разом із викладачами  досвідченою  суддею Апеляційного суду Чернівецької області у відставці   Валентиною  Чупіковою та суддею Городоцького районного суду Хмельницької області Сергієм Шинкоренком  помічники  суддів розглянуть загальні підходи до написання судових рішень, ознайомляться з особливостями  усунення недоліків судового рішення судами, що їх ухвалили.

Увагу  учасників семінару буде зосереджено на розгляді питання  щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, вмотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

Окрім того, під час семінару буде  обговорено актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює. Цікавим та корисним буде практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному судочинстві. 

Повний текст програми семінару  опубліковано на веб-сайті Національної школи суддів України.