Національна школа суддів України

Удосконалення навиків написання судових рішень

5 травня 2017 року в місті Чернівцях місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для помічників  суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Чернівецької області на тему: “Написання судових рішень у цивільному судочинстві”.

Основне завдання навчання це розвинути навички учасників семінару щодо правильного, повного та лаконічного викладення доводів сторін та інших учасників   цивільного провадження, аналізу і оцінки доказів та чіткого формулювання висновків у судових рішеннях.

У семінарі беруть участь 34 помічники суддів.

Відкриваючи захід директор Чернівецького РВ НШСУ, суддя у відставці, заслужений юрист України Анатолій Огородник звернув увагу слухачів на регламент роботи  заходу та актуальні питання, передбачені програмою.  

Помічники суддів  висловили свої очікування від заходу удосконалити власні вміння пошуку необхідних джерел інформації, використання у судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права для України.

Разом із запрошенними викладачами РВ НШСУ досвідченою суддею Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Валентиною  Чупіковою та суддею Городоцького районного суду Хмельницької області Сергієм Шинкоренком,  помічники  розглядають загальні підходи до написання судових рішень, ознайомлюються з особливостями  усунення недоліків судового рішення судами, що їх ухвалили.

Найбільший інтерес  у учасників навчання викликала тематика щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, вмотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

У ході  семінару обговорюються актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює. Цікавим та корисним для слухачів є практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному судочинстві.

Повний текст програми семінару  опублікований на веб сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.