Національна школа суддів України

Удосконалення підготовки суддів, орієнтоване на досвід

17 березня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зустрівся з директором українсько–канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку” Дональдом Чіассоном.

Метою зустрічі було обговорення результатів співпраці та узгодження планів щодо проведення спільних заходів.


На початку зустрічі ректор Національної школи суддів України наголосив, що співпраця з Національним суддівським інститутом Канади дозволяє відчутно змінювати доктрину того, якою має бути суддівська освіта в Україні.

Микола Оніщук розповів про законодавчі зміни в регулюванні суддівської освіти в Україні та пов’язані з ними переформатування у структурі установи та  вдосконалення процесу підготовки суддів.

Ректор відзначив, що внаслідок законодавчого удосконалення  первинної підготовки кандидатів на посаду судді Національна школа  суддів України перегляне відповідні програми підготовки слухачів. Цей значний обсяг роботи вдасться реалізувати вчасно завдяки наявним напрацюванням – створеному спільно з канадськими колегами стандартизованому курсу для суддів, які призначені на посаду судді  вперше. Тематика цього курсу буде адаптована та поглиблена для кандидатів на посаду судді. У цьому зв’язку сторони обговорили плани подальшої роботи над навчальними курсами стандартизованої програми з тлумачення нормативно – правових актів, психологічної адаптації  та досудового врегулювання спорів.

Ректор проінформував представників українсько–канадського проекту  про роботу над запровадженням кваліфікаційного та регулярного оцінювання суддів та звернувся з проханням надати експертну оцінку відповідним методичним напрацюванням.

         Під час зустрічі також обговорювалось питання  допомоги проекту у створенні “Електронної школи”, сторони домовилися про подальшу співпрацю в цьому напрямку для здійснення необхідних технічних та фінансових кроків.

У свою чергу Дональд Чіассон у черговий раз висловив підтримку устремлінням Національної школи суддів України та наголосив на позитивних проявах  співпраці та вагомості результатів досягнутих українською суддівською освітою.    

Але попереду ще чималий шлях удосконалення  системи підготовки  судових кадрів і побудови ефективного правосуддя, тож співпраця, націлена на розбудову суддівської освіти, буде тривати.