Національна школа суддів України

Удосконалення професійного рівня суддів

28 листопада – 2 грудня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Для проходження підготовки прибуло 30 суддів.

Директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник ознайомив суддів з метою та регламентом підготовки.

Для проведення підготовки викладачами запрошено досвідчених суддів Апеляційного суду Чернівецької області Степаниду Підгорну,  Галину Станковську,  Оксану Струбіцьку, Віталія Марчака,    Володимира Міцнея та Наталію Височанську. 

Відповідно до стандартизованої  програми у межах  підготовки буде проведено тренінги на теми: Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення” та Суддівська етика. Доброчесність судді”

Основним завданням тренінгів є виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Після закінчення цих тренінгів буде проведено оцінювання слухачів  тренери заповнять анкети щодо оцінювання, з якими буде ознайомлено кожного суддю.

Для проведення тренінгу Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення” запрошено начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радника Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук  Ольгу Шаповалову.  Цей курс  було розроблено  в рамках програм та проектів міжнародної технічної допомоги у співпраці  з  Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Мета тренінгу створення основи для підвищення рівня антикорупційної культури та удосконалення знань суддів із питань щодо антикорупційного законодавства.

Під час тренінгу судді переглянуть відеофільм “Україна без корупції” з подальшим його обговоренням. Окрім того, у ході тренінгу буде проведено аналіз законодавства (міжнародних зобов’язань щодо запобігання корупції, чинного національного антикорупційного законодавства, статистики).

Під час тренінгу Суддівська етика. Доброчесність судді”  судді розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів опубліковано на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.