Національна школа суддів України

Удосконалення професійного рівня суддів щодо антикорупційного законодавства

19 – 23 вересня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

Для проходження підготовки прибув 21 суддя.

Відповідно до стандартизованої  програми, в межах  підготовки будуть проведені тренінги: Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення” (19–20 вересня) та Суддівська етика. Доброчесність судді” (22 вересня).

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, по закінченню яких буде проведено  оцінювання слухачів, судді тренери заповнять анкети оцінювання, з якими буде ознайомлений кожен суддя слухач.

Підготовка суддів розпочалась з тренінгу Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення ”.

 Зазначений курс був розроблений  в рамках програм та проектів міжнародної технічної допомоги у співпраці  з  Координатором проектів ОБСЄ в Україні, та за участі Надії  Стефанів, судді Апеляційного суду Івано-Франківської області, Василя Земляного, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції та Ганни Бахарєвої, старшого наукового  співробітника відділу науковометодичного забезпечення підготовки суддівського корпусу  Національної школи суддів України.

Тренінг відкрили Ольга Шаповалова, заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату радник Національної школи суддів України , суддя Верховного суду України у відставці,  Анатолій Огородник , директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці та суддя  Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк, також з вітальним словом  до учасників підготовки звернулась національний спеціаліст проектів у сфері верховенства права та прав людини Координатор проектів ОБСЄ в Україні – Наталія Беца.

Мета заходу створення основи для підвищення рівня антикорупційної культури та удосконалення професійного рівня суддів щодо антикорупційного законодавства.

Під час тренінгу суддям продемонструють відео “Україна без корупції” та буде проведено експрес опитування з подальшим обговоренням щодо проблем застосування антикорупційного законодавства, які виникають у судах, чи допоможе подолання цих проблем запобігти корупції.

Також у ході тренінгу для суддів буде здійснений аналіз законодавства (міжнародних зобов’язань щодо запобігання корупції, чинного національного антикорупційного законодавства, статистики).

Цікавими для суддів  є інформація та практична робота по темі механізмів запобігання корупційним правопорушенням, фінансової прозорості. У малих групах вони працюватимуть над такими проблемними питаннями: обмеження щодо використання службових повноважень; обмеження щодо одержання подарунків; запобігання одержанню неправомірної вигоди; обмеження щодо сумісництва.

Окремою темою у програмі тренінгу буде запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (потенційного та реального). Значну увагу планується приділити питанню відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Під час тренінгу Суддівська етика. Доброчесність судді” судді місцевих загальних судів розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес–опитуванню.

Для проведення підготовки, як викладачі запрошені досвідчені судді кримінальної палати Апеляційного суду Чернівецької області:Онуфрій Колотило, Степанида Підгорна, Василь Петлюк, Галина Станковська, Василь Петлюк та Віталій Марчак,  а також судді цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області – Володимир Міцней та Наталія Половінкіна.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4,5 рік роботи) опублікований на сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.