Національна школа суддів України

Удосконалення суддями критеріїв строків розумності судового розгляду справи

15 листопада 2019 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено апробацію навчального курсу у формі тренінгу на тему: “Строки у цивільному процесі та наслідки їх недотримання”.

На початку тренінгу директор регіонального відділення Олександр Мартиненко та голова Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач разом з учасниками привітали Галину Юровську з очікуваним обранням на високу посаду  судді Конституційного Суду України та побажали їй плідної роботи в розбудові правової держави.

Галина Юровська представила викладачів, познайомилася з учасниками тренінгу та з’ясувала їхні очікування від запропонованого заходу.

Тренінг розпочала Віра Гайдук з експрес-опитування з використанням клікерів для з’ясування знань із цієї теми та виступила  з міні-лекцією про процесуальні строки в розумінні практики Європейського суду з прав людини.

Лілія Карабак розповіла про процесуальні строки в цивільному процесі.

З новелами та судовою практикою застосування процесуальних строків виступив Євген Борець.

Досвідом свого дослідження щодо недотримання процесуальних строків як однієї з підстав дисциплінарної відповідальності суддів поділився Максим Ходаківський.

Кожна з тем викликала жвавий інтерес, оскільки судді обговорювали практичні ситуації зі своєї професійної діяльності та здобували досвід щодо правильного розуміння кожної теми.

Окрім обговорень та дискусій апробаційного тренінгу, учасники успішно виконали практичні завдання, що свідчить про актуальність запропонованого заходу.

Результати вихідного тестування яскраво засвідчили про ефективність запропонованого матеріалу тренінгу, якісної підготовки наглядних слайдів та активність слухачів.

На завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення тренінгу.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.