Національна школа суддів України

Удосконалення умінь та навичок спеціалістами судової статистики судів

18–22 листопада 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

У вступному слові директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник представили викладачів, ознайомили з  регламентом заходу та звернули увагу учасників на актуальні теми підготовки.

Суддя Максим Таус розповість про основні напрямки реформування судової системи та зверне увагу слухачів на інновації в судочинстві.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Ганна Блінова залучить учасників підготовки до обговорення важливих питань Закону України “Про запобігання корупції”, а також розгляне проблеми запобігання конфлікту інтересів і проведення  фінансового контролю.

У ході інтерактивних лекцій доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас спеціалісти судової статистики отримають практичні рекомендації щодо шляхів подолання конфліктних ситуацій у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами, обговорять етику спілкування з маломобільними групами населення, дізнаються про правила ефективного управління часом.

Суддя Ірина Єдаменко зверне увагу на питання дисциплінарної та матеріальної відповідальності державних службовців, розгляне практику вирішення спорів, що виникають при прийнятті, проходженні та звільненні з публічної служби, а також розкриє проблеми застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

Суддя Ганна Майна розповість про основні положення Закону України “Про доступ до публічної інформації”, зупиниться на загальних правилах ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах і на законодавчому врегулюванні питань, що стосуються судового збору.

Корисним для професійного зростання буде виступ заступника начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Ірини Нескоромної щодо організації ведення обліково-статистичної роботи в місцевих загальних судах за допомогою технічних засобів та складання статистичних звітів за допомогою АСДС.

Суддя Олександр Стрельников ознайомить учасників із судовою практикою про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Під час проведення інтерактивних лекції про судову практику розгляду спорів про відшкодування майнової і моральної шкоди та визначення критеріїв розумності й доцільності розміру моральних збитків при розгляді кримінальних і цивільних справ суддя Катерина Лукінова проведе аналіз найбільш поширених помилок.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе інтерактивну лекцію з використанням презентації щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю, практичне заняття з використанням роздаткового матеріалу і вихідне тестування.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.