Національна школа суддів України

Удосконалення знань щодо доказування в адміністративному судочинстві

10–14 лютого 2020 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей.

Вітальними словами семінар відкрили директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, які ознайомили з регламентом і тематикою заходу, представили викладачів та звернули увагу на важливість тем тренінгів, які буде проведено в межах підготовки.

Підготовку розпочала кандидат юридичних наук Ірина Верба, яка висвітлила питання щодо особливостей відкриття провадження в адміністративній справі та щодо підготовки справи до розгляду, детально зупинилася на строках розгляду справ у загальному та спрощеному провадженнях, а також порядку забезпечення адміністративного позову та порядку проведення попереднього судового засідання.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Ганна Блінова приділить увагу питанням формування антикорупційної культури державних службовців як способу протидії корупції, розгляне особливості електронного декларування і конфлікту інтересів.

Про актуальні питання щодо розгляду земельних спорів, зокрема  стороною, в яких є органи державної влади та місцевого самоврядування, розповість суддя Андрій Щербак.

Під час інтерактивних лекцій суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна зупиниться на структурі та змісті судового рішення, складанні та написанні мотивувальної і резолютивної частини судового рішення та проведе практичні заняття з використанням роздаткового матеріалу. 

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розкриє засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду та етику спілкування з людьми з особливими потребами.

Суддя, кандидат юридичних наук Інна Тулянцева розповість про ключові моменти розгляду спорів щодо надання статусу біженця.

Цікавою для використання в роботі буде лекція і практичне завдання доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю. Корисну інформацію помічники суддів та консультанти отримають під час проведеного викладачем аналізу найбільш поширених помилок під час підготовки документів.

Суддя Станіслав Златін розпочне заняття з перегляду відеофільму про діяльність Європейського суду з прав людини, зупиниться на проблемах застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і застосуванні рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів, а також ознайомить учасників підготовки із правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладеними в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Для професійного вдосконалення роботи помічників суддів програмою заплановано проведення тренінгів. Суддя, кандидат юридичних наук Олег Ляшко проведе тренінг щодо особливостей провадження у справах про оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень.

Тренінг на тему “Докази і доказування в адміністративному судочинстві” проведуть суддя, доктор юридичних наук Василь Ільков, суддя, голова суду Анатолій Коршун, суддя, заступник голови суду, кандидат юридичних наук Володимир Горбалінський, суддя, кандидат юридичних наук Олександр Прасов, суддя Станіслав Златін. Учасники тренінгу прослухають інтерактивні міні-лекції, виконають практичні завдання в малих групах, обговорять з викладачами-тренерами проблеми, що виникають під час доказування в адміністративному судочинстві, та отримають корисні рекомендації.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.