Національна школа суддів України

Удосконалення знань щодо написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинствах

21–25 вересня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн підготовку помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів Дніпропетровської, Донецької,  Запорізької та Кіровоградської областей.

У вітальній промові заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник надала слухачам інформацію щодо особливості проведення підготовки помічників суддів в онлайн режимі, ознайомила з програмою і представила викладачів.

Під час підготовки суддя Ірина Єдаменко обговорить зі слухачами правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних, а також зосередить увагу на підставах про притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова розповість про нормативне регулювання заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції, про конфлікт інтересів і фінансовий контроль.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук ознайомить із особливостями розгляду цивільних справ щодо позбавлення батьківських прав та про визначення місця проживання дитини.

         Суддя Вікторія Самсонова розповість про зміни в Сімейному кодексі України щодо стягнення аліментів на утримання дитини, про правові аспекти захисту прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей.

Корисними для професійного зростання буде виступ судді Максима Тауса про особливості судового провадження на підставі угод у кримінальному процесі України, а також лекція щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості.

Суддя Дмитро Парфьонов розкриє актуальні питання розгляду земельних спорів і зупиниться на судовій практиці розгляду цивільних справ про визнання договорів оренди недійсними.

Суддя, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця висвітлить  правові позиції Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ і розповість про належність і допустимість доказів при розгляді кримінальних справ.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас ознайомить слухачів із методами планування робочого часу, надасть практичні поради щодо спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду і з людьми з особливими потребами, поговорить про дотримання правил професійної етики працівниками апаратів судів, про вміння працювати в команді з колегами.

Пізнавальними будуть інтерактивні лекції судді Ганни Майна про загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах, зокрема дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах у новій редакції, про формування і оформлення судових справ і проходження процесуальних документів у суді.

            Суддя Лілія Дараган проведе обговорення ґендерних аспектів в організації роботи суду і розповість про поняття підсудності цивільних справ і кримінальних проваджень.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.