Національна школа суддів України

Удосконалення знань щодо написання судових рішень в адміністративному судочинстві

11–15 лютого 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів  Дніпропетровської та Запорізької областей.

Відкриваючи підготовку, заступник директора регіонального відділення Алла Баштанник представила викладачів, розповіла про регламент і тематику заходу, а також про інтерактивні методи навчання, які застосовуються в Національній школі суддів України.

Підготовку розпочато з інтерактивної лекції судді Максима Тауса щодо практичних питань застосування норм Конституції України.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько розповів про формування антикорупційної культури державних службовців як способу протидії корупції, зупинився на міжнародних стандартах антикорупційного законодавства і зосередив увагу на електронному декларуванні доходів. Також Денис Голобородько провів жваву дискусію й обговорення після експрес-опитування учасників щодо питань запобігання корупційним проявам і відповідальності помічників суддів при здійсненні своїх обов’язків в рамках патронатної служби.

Надалі, у ході підготовки під час інтерактивної лекції про актуальні питання щодо розгляду земельних спорів суддя Андрій Щербак приділить увагу аналізу справ, стороною в яких є органи державної влади та місцевого самоврядування.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова розпочне заняття з перегляду відеофільму про діяльність Європейського суду з прав людини, зупиниться на проблемах застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, а також ознайомить помічників суддів з правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладених у рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Про актуальні питання застосування податкового законодавства та особливості розгляду адміністративних податкових спорів,  а також про особливості розгляду справ за позовами про оскарження рішень, дій та бездіяльності митних органів розповість суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна. Наприкінці вивчення кожної із тем вона проведе експрес-опитування з використанням клікерів.  

Цікавою для використання в роботі буде лекція і практичне завдання доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо удосконалення знань фонетичних, орфографічних і лексичних норм ділового мовлення. Корисну інформацію помічники суддів отримають під час проведеного викладачем аналізу найбільш поширених помилок.

Суддя Ганна Кадникова зосередить увагу на способах забезпечення доказів в адміністративному судочинстві та порядку розгляду заяв про забезпечення доказів, а також розповість про здійснення судових викликів та повідомлень (у тому числі про проблеми виклику в судове засідання осіб, які мешкають на непідконтрольній українській владі території).

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розгляне засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, детально зупиниться на психологічних аспектах спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду і покращенні навичок спілкування з людьми з особливими потребами.

Суддя, кандидат юридичних наук Інна Тулянцева розкриє ключові моменти розгляду спорів щодо надання статусу біженця і розповість про особливості провадження у справах, пов’язаних із виборчим процесом.

Для професійного вдосконалення помічників суддів програмою передбачено інтерактивну лекцію судді, кандидата юридичних наук Олега Ляшка про поняття нормативно-правового акта, правового акта індивідуальної дії, їх ознак, класифікації та особливості оскарження в адміністративному суді.

Також у межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Написання судових рішень в адміністративному судочинстві”. Модератор цього тренінгу – суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна,  а для проведення заходу запрошено суддів Олега Ляшка і Надію Сліпець.

Учасники тренінгу прослухають інтерактивні міні-лекції, виконають практичні завдання в малих групах, обговорять із викладачами-тренерами проблеми щодо написання текстів судових рішень в адміністративних справах (зокрема мотивувальної і резолютивної частин) та отримають корисні поради і рекомендації.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.