Національна школа суддів України

Удосконалення знань суддів у сфері антикорупційного законодавства

30 листопада – 1 грудня 2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проводить тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення”.

Цей курс розроблено та проводиться за фінансової підтримки в рамках проекту міжнародної технічної допомоги “Розробка стандартизованих програм для суддів” Координатора  проектів ОБСЄ в Україні.

Мета тренінгу створення основи для підвищення рівня антикорупційної культури та удосконалення професійного рівня суддів щодо антикорупційного законодавства.

Тренінг відкрили начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова та директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Анатолій Огородник.

Для проведення тренінгу запрошено досвідчених суддів апеляційних судів ІваноФранківської  та Чернівецької областей Надію Стефанів, Степаниду Підгорну,  Галину Станковську та Оксану Струбіцьку.              

Під час тренінгу судді переглянуть відеофільм “Україна без корупції” та пройдуть експрес-опитування з подальшим обговоренням проблем застосування антикорупційного законодавства,  які виникають у судах.

Також у ході тренінгу  буде проведено аналіз законодавства, зокрема міжнародних зобов’язань України щодо запобігання корупції, чинного національного антикорупційного законодавства та статистики. Цікавою для суддів  буде  інформаційний матеріал і практична робота з питань щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та фінансової прозорості.

Окрім того, судді працюватимуть у малих групах над проблемними питаннями щодо обмеження використання службових повноважень, одержання подарунків та сумісництва та щодо  запобігання одержання неправомірної вигоди.

Особливу увагу під час тренінгу буде присвячено запобіганню та врегулюванню конфлікту інтересів (потенційного та реального) та питанню щодо відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Після закінчення тренінгу судді-тренери заповнять анкети щодо оцінювання суддів, із якими буде ознайомлено кожного суддю. Окрім того, з метою зворотного зв’язку, буде  проведено оцінювання тренінгу суддями-слухачами.