Національна школа суддів України

Удосконалення знань та навичок процесуальних дій

15–19 червня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України в режимі онлайн проводить підготовку суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Учасників підготовки привітав директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, зауваживши, що незвичний формат підготовки дає можливість збагатитися новим досвідом і опанувати нові методи й засоби отримання знань. Власне, два дні судді будуть мати змогу прослухати онлайн лекції і обговорити їх за допомогою платформи “ZOOM”, можливість використання якої надано правовим клубом PRAVOKATOR. Дніпро. Крім того, у рамках підготовки заплановано проведення дистанційних курсів –  тренінгу “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві” та “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді”.   

Навчальний захід відеопрезентацією розпочав суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дмитро Парфьонов, який обговорив із суддями проблемні питання провадження в цивільній справі в суді першої інстанції.

Про особливості виконання рішення суду чи судового наказу в цивільній справі та наслідки невиконання судового рішення розповість суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко.

Відповідальність за порушення грошового зобов’язання обговорить із колегами суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Дубовенко.

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова надасть практичні поради щодо питання доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції. Крім того, викладач обговорить із колегами застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

На окремі особливості розгляду цивільних справ у порядку спрощенного провадження зверне увагу суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталія Щербина.

У ході підготовки судді переглянуть відеолекції головного спеціаліста Дніпровського регіонального відділення, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віри Гайдук щодо особливостей розгляду цивільних спорів, що виникають із сімейних правовідносин: сталість та єдність судової практики, та судді Печерського районного суду міста Києва, кандидата юридичних наук Катерини Середи щодо сучасних механізмів вирішення сімейних спорів (поділ майна, відступлення від засад рівності часток при поділі майна подружжя, кредитно-боргові зобов’язання, мирова угода).

Після закінчення підготовки судді  поділяться враженнями і висловлять свої побажання та пропозиції.