Національна школа суддів України

Удосконалення знань з адміністративного процесу секретарями судових засідань

22–24 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено підготовку секретарів судових засідань окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Розпочала підготовку головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш, яка поділилася з учасниками стандартами правового письма і процесуального документування та етичними нормами українського ділового мовлення. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар детально розповіла про конвенційний механізм захисту прав особи на прикладах застосування рішень Європейського суду з прав людини адміністративними судами, нагадала про загальні положення верховенства права як основи демократії.

Про загальні правила та особливості ведення судового діловодства в адміністративних судах, передачу судових справ на архівне зберігання та деякі зміни до Інструкції з діловодства в адміністративних судах слухачі дізналися з виступу судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Лілії Букіної.

Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду є початковою стадією адміністративного процесу. Проблемні питання, які можуть виникати на цій стадії судового процесу, та норми, які їх врегульовують, учасники обговорили разом із суддею окружного адміністративного суду міста Києва Володимиром Донцем.

Знаннями про раціональний та ефективний розподіл і використання робочого часу секретарями судових засідань із присутніми поділилася суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко. Викладач надала корисні поради щодо організації саморозвитку, побудови стратегії кар’єрного зростання та поділилася практичними навичками запобігання професійному вигоранню. Цікавою була  презентація про психологічні та методологічні засоби прогнозування і попередження конфліктних ситуацій у колективі суду та особливі техніки зняття психологічної напруги.

Досить актуальним був також виступ Олени Панченко щодо проблем підвищення авторитету судової влади в суспільстві, забезпечення об’єктивного та неупередженого висвітлення судового процесу та порядку дій секретаря судового засідання в разі допуску до судового процесу представників ЗМІ. Надзвичайно корисною була інтерактивна лекція з презентацією щодо новел Кодексу адміністративного судочинства України, яку також провела Олена Панченко.

Учасники підготовки подискутували з викладачами, обговорили проблемні питання, поділилися практичним досвідом та отримали відповіді на всі свої запитання.