Національна школа суддів України

Укладення угод у кримінальних справах: європейська практика

29 жовтня 2021 року Національна школа суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (далі – КМЄС) провела в режимі відеоконференції другий із серії вебінарів “Укладення угод у кримінальних справах (беззастережне визнання обвинуваченим вини)”.

Вітальними словами черговий вебінар розпочав ректор Микола Оніщук, підкресливши актуальність та важливість тематики заняття, а також висловивши слова вдячності КМЄС за багаторічну плідну співпрацю, у межах якої українські судді мають можливість обмінюватися досвідом з європейськими колегами, отримувати практичні знання щодо роботи судової системи різних країн та покращувати правову обізнаність з багатьох актуальних питань судочинства.

Натомість голова компоненту з верховенства права Консультативної місії Європейського Союзу, суддя Пітер Стафверфілд у вступній промові зосередив увагу на історичному досвіді та меті запровадження інституту угод про визнання винуватості у Швеції та Фінляндії.

Спікером другого вебінару було запрошено суддю Вищого апеляційного суду міста Гамм (Німеччина) Норберта Костера, який докладно та цікаво презентував практичний досвід укладання угод у кримінальних справах у своїй країні та передовий досвід ЄС.

Тематика вебінару викликала чималу зацікавленість серед суддів. Про це свідчить велика кількість запитань до основного спікера заходу та уточнюючих коментарів до його виступу.

Наступний вебінар “Перспективи суду присяжних в Україні” заплановано на грудень 2021 року.