Національна школа суддів України

Українське ділове мовлення: сучасні тенденції в юридичній сфері

21–25 березня 2016 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.

Для проходження підготовки прибуло 38 помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів Харківської, Сумської, Полтавської, Луганської областей.

У перший день підготовки заплановано проведення тренінгу з ділового українського мовлення. Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров упродовж дня спілкуватиметься з помічниками суддів та консультантами з питань специфіки укладання офіційних документів, вимог до їх мовного оформлення, мовних штампів та етикету. Слухачі вирішуватимуть тестові завдання та під час написання диктанту матимуть можливість перевірити власні знання українського правопису. 

Програмою підготовки передбачено ще один тематичний навчальний день, присвячений антикорупційному законодавству. Тренери Тетяна Штих та Михайло Гуцал ознайомлять слухачів із новелами антикорупційного законодавства України та міжнародними стандартами в цій галузі. Опанують питання корупційних проявів, фінансового контролю та конфлікту інтересів. Тренінг передбачає індивідуальну роботу слухачів та роботу в малих групах із наступною презентацією напрацювань представниками малих груп.

До програми підготовки також включено питання щодо новел законодавства про судоустрій, опанування методики роботи помічника судді з матеріалами судових справ, розгляд особливостей комунікативної діяльності судової влади,  вивчення загальних правил ведення діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах.