Національна школа суддів України

Українське ділове мовлення

22 жовтня 2019 року в місті Вінниці Національна школа суддів України  спільно з Вінницьким апеляційним судом провела семінар для суддів та працівників апарату Вінницького апеляційного суду на тему: “Українське ділове мовлення”. 

Семінар відкрила керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король. Заняття провела головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш, яка обговорила із суддями нову редакцію українського правопису та розповіла про причини, які зумовили внесення змін і доповненнь.

У ході інтерактивних занять судді та працівники апарату Вінницького апеляційного суду виконали низку практичних вправ, опрацювали та проаналізували типові помилки в текстах документів (лексичні, граматичні, стилістичні, орфографічні та пунктуаційні) та з'ясували труднощі, з якими вони стикалися. Викладачка спрямувала увагу учасників семінару на правильне використання графічних скорочень, абревіатури та складноскорочених слів, уживання залежно від мети професійно-термінологічної лексики.

Обговорення нових стандартів судово-процесуального документування, правил уживання мовних конструкцій і вимоги до оформлення документів викликали в учасників семінару зацікавлення та жваву дискусію.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.