Національна школа суддів України

Упевнені кроки в опануванні суддівських навичок

22 та 23 квітня 2019 року проректор Володимир Мазурок провів зустрічі зі слухачами та слухачками, які проходять стажування в Запорізькому окружному адміністративному суді.

У цьому місцевому суді в межах спеціальної підготовки та з метою оволодіння практичними уміннями та навичками для здійснення правосуддя, проходять стажування 16 кандидатів і кандидаток на посади суддів.

23 квітня 2019 року в ході зустрічі Володимир Мазурок, очільники суду Ігор Садовий, Інна Батрак, судді які є наставниками своїх майбутніх колег, очільниця апарату суду Любов Балика обговорили широкий спектр питань, які виникають у процесі виконання планів стажування.

Слухачі та слухачки відмітили високі стандарти умов їх перебування в суді, забезпеченість окремими приміщеннями та реальною можливістю відвідувати розгляд адміністративних справ у залах судових засідань і професійне й доброзичливе ставлення до них усього колективу суду.

Наставники (коучі) відзначили високий рівень професійної підготовки майбутніх суддів з урахуванням їхнього попереднього досвіду в галузі права та нових знань, умінь і навичок, які вони отримали в ході спеціальної підготовки.

Слухачі та слухачки відзначили високий викладацький рівень тих суддів цього суду, які проводили з ними тренінги в місті Дніпрі, а також наставницьку майстерність усіх коучів.

Учасники зустрічі звертали увагу на: важливість комунікації судів із громадськістю та роль кожного судді та суддів-спікерів у цьому напрямку діяльності;

упровадження в адміністративному судочинстві досудового вирішення спору суддею та за допомогою медіації;

наявність конфлікту інтересів і вирішення таких питань в адміністративному процесі;

особливості розгляду окремих категорій справ адміністративного судочинства, зокрема виборчих, податкових і митних справ;

роль головуючого судді для забезпечення справедливого вирішення справ за позовами громадян до суб‘єктів владних повноважень тощо.