Національна школа суддів України

Впровадження міжнародних стандартів при розгляді справ із захисту прав біженців, осіб без громадянства та внутрішньо переміщених осіб

25 лютого 2019 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення провело загальноукраїнський семінар на тему: “Міжнародні стандарти та судова практика у справах захисту прав біженців, осіб без громадянства та внутрішньо переміщених осіб” для суддів окружних загальних та адміністративних судів.

Семінар вступним словом відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України Валентина Коржик. “Тема семінару вибрана не випадково,  вона запропонована суддями в анкетах зворотного зв’язку під час проведення періодичного навчання суддів протягом 2018 року. Метою семінару було розповсюдити інформаційні ідеї щодо міжнародних стандартів у справах захисту прав біженців, осіб без громадянства та внутрішньо переміщених осіб та практики  впровадження цих стандартів; обговорити законодавче забезпечення  роботи суддів в умовах демократичного суспільства із достатньою повагою до прав людини та верховенства права.” – зазначила Валентина Коржик.

Для проведення загальноукраїнського семінару викладачами запрошені: молодший польовий офіцер Управління Верховного комісара у справах біженців Організації Об'єднаних Націй Вартан Мурадян,  суддя Другого апеляційного адміністративного суду Любов Любчич, голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова,  суддя районного суду міста Харкова Тетяна Штих. Модератором виступила викладач-науковий консультант відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів  України, суддя у відставці Лілія Гуцал.

Також, у семінарі прийняли участь спостерігачі від спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олеся Лук’янченко та Олександр Бурсач.

Під час проведення семінару судді ознайомились із судовою практикою з питань надання притулку країнами ЄС, іншими країнами з розвиненою правовою системою та міжнародними стандартами з захисту біженців. Слухачі та слухачки обговорили законодавство, що регулює питання, пов’язані зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту. Викладачі звернули увагу присутніх на рішення Європейського суду з прав людини у справах щодо видворення іноземців та осіб без громадянства.

Крім того, учасники і учасниці обговорили актуальні питання порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї, про порушення порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції. Судді ознайомились із ключовими рішеннями Верховного Суду щодо соціальних виплат та пенсій переселенцям.

Після закінчення семінару судді поділились враженнями, висловили свої побажання та пропозиції в запропонованій анкеті зворотного зв’язку та отримали сертифікати Національної школи суддів України.