Національна школа суддів України

Упровадження модельних рішень у судах

17 серпня 2021 року в місті Києві проректор Володимир Мазурок узяв участь у засіданні проєктної ради в рамках Проєкту Європейського Союзу “Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО–JUSTICE) ”.

У 2018 року Проєкт започаткував Ініціативу “Модельні суди” для впровадження низки нововведень (модельних рішень) у шести модельних судах в Україні.

Під час зустрічі головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту Анна Адамська–Галлант зробила доповідь про результати діяльності Проєкту за останні 3 роки.

Володимир Мазурок поділився досвідом співпраці з Проєктом щодо підготовки тренерів з упровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду, проведення серії тематичних онлайн–конференцій у рамках нової фази Ініціативи “Модельні суди” та окреслив шляхи подальшої співпраці.

Під час зустрічі представники модельних судів поділились своїми напрацюваннями та надбаннями задля вдосконалення системи організації роботи судів, що передбачає покращення обслуговування клієнтів і надання судових послуг, підвищення якості роботи із вразливими групами населення, які звертаються до суду, підвищення безпеки суддів, працівників апаратів і відвідувачів судів, а також пілотного випробування інших сучасних управлінських ініціатив.

На завершення засідання представники Проєкту представили нову фазу реалізації Ініціативи “Модельні суди”, яка передбачає, зокрема:

-       співпрацю з Національною школою суддів України та розроблення програми підготовки працівників Служби судової охорони стосовно кризових комунікацій, проведення на її основі відповідних занять;

-     продовження впровадження в шести  модельних судах модельних рішень Ініціативи і їхнє просування серед інших судів України, суддів, працівників апаратів судів і Служби судової охорони;

-       упровадження сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду шляхом реалізації проєкту “Служба волонтерів суду” спільно із Координаційним центром надання правової допомоги, тощо.