Національна школа суддів України

Урочисте відкриття спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в Національному університеті “Одеська юридична академія” (м. Одеса)

4 лютого 2013 року в Національному університеті “Одеська юридична академія” (м. Одеса) Національна школа суддів України розпочала спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді.

            Відкрила захід вітальними словами начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Оксана Василівна Шамрай. Вітаючи слухачів, науково-педагогічних працівників, суддів-викладачів з початком нового важливого етапу в реформуванні судової системи доповідач звернула увагу присутніх, що спецпідготовка проводитиметься за денною та заочною формами навчання та триватиме шість місяців.

           “Вам випала чудова нагода опанувати специфіку професії судді в Національному університеті “Одеська юридична академія”, який зберігає і продовжує давні традиції юридичної школи. Важливу роль під час проходження практичної частини навчання виконуватимуть судді-наставники, які будуть не тільки керувати проходженням стажування, а й допоможуть Вам оволодіти всіма тонкощами процедурного характеру, зокрема фаховими уміннями та суддівськими навичками”, – зазначила Оксана Василівна Шамрай, звертаючись до новоспечених слухачів Національної школи суддів України. З огляду на те, що після спеціальної підготовки кандидатів чекає кваліфікаційний іспит у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, а також інші стадії добору, Оксана Василівна Шамрай закликала слухачів максимально відповідально поставитись до навчання.

            Вітальні слова цього дня звучали від члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Миколи Григоровича Мельника, який під час свого виступу звернув увагу кандидатів на посаду судді на цінності їх практичного навчання під керівництвом діючих суддів-практиків. Досвід останніх, за глибоким переконанням виступаючого неодмінно допоможе кандидатам грамотно спланувати та розпочати роботу на омріяній посаді. Окреме завдання спеціального навчання Микола Григорович Мельник вбачає в підготовці до складення кваліфікаційного іспиту. Міжнародні стандарти професійної сертифікації, які діють в Україні як державний стандарт, передбачають, що оцінювання підготовки фахівців у будь-якій сфері повинні здійснювати професіонали цієї ж сфери, які можуть незаангажовано та якісно оцінити рівень підготовки майбутнього судді.

            Привітав присутніх із початком спеціальної підготовки і ректор Національного університету “Одеська юридична академія” Володимир Васильович Завальнюк, який у вступному слові зазначив, що цей захід є черговим кроком на шляху започаткованої Президентом України судової реформи в державі. Результатом таких дій стане підготовка якісно нового суддівського корпусу, який закладе підвалини нової судової системи. Звертаючись до кандидатів, Володимир Васильович Завальнюк наголосив, що попереду в них ще довгий професійний шлях та побажав успіхів, терпіння та натхнення.

         Перед початком навчання із напутніми словами до кандидатів на посаду судді також виступили директор Інституту підготовки професійних суддів Олег Володимирович Тодощак, голова Одеського апеляційного адміністративного суду Алєксєєв Віктор Олексійович та голова Приморського районного суду м. Одеси Кічмаренко Сергій Миколайович. Виступаючі побажали кандидатам успіхів, перемог, прихильної долі, стати гідною заміною досвідченій генерації суддів та сприятливих умов на шляху до професійних вершин на благо України.