Національна школа суддів України

Усунення підстав для звернень до Європейського суду

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі “Кирпиченко проти України” від 2 квітня 2015 року, яке набуло статусу остаточного 2 липня 2015 року, зокрема, зауважив, що “ … перевірки усіх трьох випадків стверджуваного жорстокого поводження із заявником не відповідали мінімальним стандартам ефективності. В усіх трьох випадках висновки національних органів влади ґрунтувалися перш за все на поясненнях працівників міліції, які звинувачувалися у жорстокому поводженні. Незважаючи на те, що в усіх трьох випадках заявник подав скарги невдовзі після стверджуваних подій, жодних оперативних та ретельних зусиль для збирання об’єктивних доказів або перевірки правдоподібності його тверджень докладено не було …”.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини у своєму зверненні просить забезпечити неухильне дотримання слідчими суддями вимог статті 206 Кримінального процесуального кодексу України з метою належного та ефективного розгляду скарг осіб щодо застосування до них насильства під час затримання або тримання в уповноваженому органі державної влади, державній установі.

Для того, щоб всі судді враховували зазначені обставини при здійсненні судочинства та вживали відповідні заходи, спрямовані на усунення підстав для надходження до Європейського суду заяв проти України, Національна школа суддів України постійно доводить практику цього суду до відома суддів під час їх підготовки. 

До програм підготовки суддів усіх спеціалізацій та інстанцій включається спеціальний тренінг “Застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ при здійснені правосуддя”,   після проведення якого тренери заповнюють щодо суддів анкети оцінювання, форма якої затверджена ректором.

На офіційному веб–сайті Національної школи суддів України  в розділі “Правозастосовча практика”  можна ознайомитися з актуальними рішеннями Європейського суду з прав людини.