Національна школа суддів України

Утвердження європейської моделі судочинства і верховенства права – пріоритети судової реформи

13–17 лютого  2017 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

До програми тижневої підготовки помічників суддів та консультантів  уключено найактуальніші питання адміністративного судочинства. Особливу увагу буде приділено  процесуальним питанням адміністративного судочинства, практиці Європейського суду з прав людини, застосуванню судами принципу верховенства права, опануванню певних категорій адміністративних справ.

У перший день підготовки суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал  та суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова  проведуть інтерактивне заняття на тему: “Утвердження європейської моделі судочинства і верховенства права – пріоритети судової реформи”. На занятті слухачі опрацюють підходи до розуміння та застосування принципу верховенства права, шляхи подолання недоліків у застосуванні складових верховенства права судами України, межі судової дискреції під час застосування верховенства права.

Не менш цікавим для помічників суддів і консультантів буде тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”,  який проведуть суддя  Харківського окружного адміністративного суду Зоя Кононенко, суддя Полтавського окружного адміністративного суду Олександр Кукоба та суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Горшкова. Під час  тренінгу слухачі ознайомляться зі змістом та метою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод,  структурою статті та нормами, які в ній містяться, та поняттями  “майно”, “мирне володіння”, “позбавлення майна”, “суспільний інтерес”, “законність”, “дискреційні повноваження”, “юридична визначеність”, “справедливий баланс” тощо.

Разом із Михайлом Гуцалом та Людмилою  Волковою  слухачі ґрунтовно вивчать Закони України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації”: обговорять порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, яка є у володінні суб’єктів владних повноважень та  інших розпорядників публічної інформації, та інформації, що становить суспільний інтерес. Окремо буде приділено увагу питанням практичного застосування законодавства у сфері захисту персональних даних, побудові комплексної системи захисту інформації в суді, здійсненню контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних.

Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду у відставці Наталія Водолажська розповість помічникам суддів та консультантам про особливості розгляду адміністративних податкових спорів та розгляне  актуальні питання застосування податкового законодавства після набрання чинності Податкового Кодексу України.

Навчальний тиждень помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів обіцяє бути цікавим та збагатить слухачів  новими знаннями.