Національна школа суддів України

Узаємодія працівників з перекладачем жестової мови

22 червня 2021 року Національна школа суддів України спільно з РГБФ “Право і демократія” та за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” провела для працівників апаратів судів і територіальних управлінь Служби судової охорони в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях онлайн-тренінг “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя”. 

Розпочали онлайнове заняття директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, начальник ТУ ДСА в Одеській області Тарас Лукаш,  начальник ТУ ССО в Одеській області Петро Талпа,  голова правління Фонду “Право і Демократія” Андрій Бурий.

Із загальними поняттями про осіб з порушеннями слуху та методами налагодження комунікації глухих осіб із працівниками апаратів судів і судової охорони, а також основами ефективної комунікації в судовому процесі учасників та учасниць тренінгу ознайомили голова правління  Громадської організації Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток”, експертка з розвитку  інклюзивної освіти та суспільства рівних можливостей, кандидатка педагогічних наук Ірина Саранча та заступниця директора Вінницького соціально–економічного інституту Університету “Україна”,  кандидатка філологічних наук Світлана Ілініч.

Адвокат, директор Фонду “Право і Демократія” Віталій Разік провів дискусію щодо правових основ  доступу до суду осіб з порушеннями слуху.

Поради щодо успішної взаємодії працівників з перекладачем жестової мови під час організації судового процесу надала експертка у сфері комунікацій та навчальних програм Ольга Давид.

Основам жестової мови навчала присутніх на онлайн–тренінгу тренерка Громадської організації “Міст”, перекладачка жестової мови, членкиня Ради перекладачів УТОГ і Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови Наталія Московець.

На завершення тренінгу учасники й учасниці поділились враженнями, зазначивши важливість теми, інтересний матеріал і спосіб його надання.