Національна школа суддів України

В місті Чернівцях судді вивчають практику Європейського суду з прав людини

17 – 18 червня 2015 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тренінгу з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Для підвищення рівня кваліфікації прибуло 30 суддів з Вінницької, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Вітальними словами тренінг відкрили заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, начальник науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Тетяна Фулей та старший асистент проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Анна Харченко.

Для проведення підвищення кваліфікації суддів запрошено суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Інну Плахтій, старшого асистента проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Анну Харченко, експертів проекту Маркіяна Бем та Ірину Кушнір.

Тренінг почато з демонстрації фільму “Про Європейський суд з прав людини” та ознайомлення з інформацією щодо статистичних даних звернення та виконання Україною рішень ЄСПЛ. Після цього судді проведуть тест щодо фільму та обговорять його.

На міні-лекції судді дадуть оцінку умовам обмеження прав людини і основоположних свобод (законність, необхідність в демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів).

Після цього учасники тренінгу за допомогою викладачів обговорять умови обмеження прав людини в малих групах, а представники кожної з цих груп зроблять доповіді свої узагальнених бачень та підходів.

Учасники заходу розглянуть позитивну та негативну практики використання рішень ЄСПЛ національними судами, а також запропонують варіанти посилання на конкретні рішення ЄСПЛ.

В створених малих групах слухачі озвучать і обговорять варіанти позицій щодо вміння визначити положення кримінально-процесуального закону, положення Конвенції та практику ЄСПЛ.

З повним текстом програми семінару можна ознайомитись на сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Після закінчення семінару кожному судді, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечує Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України заступник директора – Тетяна Аілінчій, спільно з старшим асистентом проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Анною Харченко та начальником науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Тетяною Фулей.