Національна школа суддів України

В полі зору Індекс гендерної чутливості в діяльності судової влади

16 вересня 2020 року Національною школою суддів України у співпраці з Програмою USAID “Нове правосуддя” проведено онлайн зустріч з національною експерткою пані Христиною Кіт (Голова Асоціації жінок-юристок України), в якій взяли участь: від НШСУ - проректор Наталія Шукліна, начальники відділів міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей; від Проекту – юридична радниця Уляна Пашинна, від ДСАУ – Наталія Мокарієва.

Під час зустрічі експерткою були представлені для обговорення пропозиції щодо оновлення змісту Індексу гендерної чутливості в діяльності судової влади, розробленого у співпраці з Радою суддів України у 2018 році.

В ході дискусій учасники відмітили певний прогрес, що здійснила судова влада у запровадженні деяких інструментів у дотриманні принципу гендерної рівності та гендерно-чутливого підходу у системі правосуддя. Зокрема, щодо включення гендерного компоненту до статистичної звітності, але важливою є продовження роботи для визначення категорії ґендерно чутливих справ, їх подальшого обрахування при зборі статистичної інформації.

Пані Наталія Шукліна зазначила про суттєву увагу, яка приділяється Національною школою суддів України при розробці та запровадженні у навчальний процес спеціалізованих тренінгів, формування груп суддів-викладачів та їх підготовки в якості гендерних координаторів для зміни підходів та розуміння гендерної чутливості  при відправленні правосуддя.

Під час обговорення пані Тетяна Фулей зауважила, що при визначенні гендерного індикатору слід розмежовувати збір судової статистики за статтями статистичної звітності від визначення критеріїв гендерно чутливих справ та надала пропозиції щодо доопрацювання змісту опитувальника суддів на цей предмет, що планується для подальшої роботи над змістом Індексу гендерної чутливості в діяльності судової влади.

Учасники зустрічі домовилися про подальшу співпрацю.