Національна школа суддів України

2–6 вересня 2013 р. м. Севастополь. Підготовка спеціалістів з судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

2–6 вересня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів з судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

Проходитимуть підготовку  8 спеціалістів з судової статистики.

Для проведення навчання запрошено головного спеціаліста сектору організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Севастополі Заговєєву Валерію Олексіївну, заступника керівника апарату господарського суду міста Севастополя, викладача Севастопольського регіонального відділення НШСУ Мірошниченко Ганну Анатоліївну, керівника служби регіональної інформаційно-технічної підтримки судових процесів в місті Севастополі Баландіна Федора Олексійовича.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Особливості заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, та заповнення картки обліку сум матеріальних та моральних збитків, завданих злочином. Порядок надсилання інформації про осіб у кримінальних провадженнях та електронних копій судових рішень про осіб, які вчинили кримінальні правопорушення.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Особливості складання статистичних звітів усіх категорій у паперовій та електронній формах.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Основні положення Закону України “Про державну службу”. Прийняття на посаду державного службовця. Роль і місце спеціалістів судової статистики в підвищенні рівня організації та ефективності судового процесу.

- Посадові інструкції спеціалістів судової статистики, забезпечення їх виконання. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади спеціалістів судової статистики, їх права та обов’язки.

- Види статистичних звітів і порядок їх складання. Складання статистичних звітів за допомогою ДЗС. Організація ведення обліково-статистичної роботи в суді за допомогою технічних засобів.  Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу. Особливості оформлення в автоматичному режимі карток на особу, стосовно якої судом розглянуто справу в апеляційній інстанції, якщо

  • рішення першої інстанції скасовано,
  • апеляційне провадження закрито,
  • рішення першої інстанції оскаржується відносно не всіх осіб, щодо яких прийняте рішення.

Наповнення комп’ютерних програм про документообіг у судах відповідної юрисдикції початковими даними для формування звітності в автоматичному режимі,  формування зведених звітів у цих програмах.

-  Організація роботи щодо збору статистичних даних, заповнення та подання форм первинних звітів про стан розгляду судових справ і матеріалів. Особливості первинного обліку справ та матеріалів, що надходять до суду апеляційної інстанції. Порядок первинного обліку справ та матеріалів кримінального провадження з урахуванням положень КПК України, зокрема в частині обліку роботи слідчих суддів апеляційного суду.

-  Подання і заповнення форм звітності про розгляд судами судових справ і матеріалів за допомогою автоматизованої системи документообігу.

-  Робота із системою комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

-  Складання звіту про результати перегляду рішень, ухвал, що набрали законної сили, у зв’язку з нововиявленими обставинами. Особливості відображення у первинному обліку та звітності справ про злочини, скоєні неповнолітніми. Складання звіту щодо застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру. Порядок внесення виправлень у статистичні звіти. Порядок і механізми виправлення помилок у обліково-статистичних картках у разі, якщо такі помилки з’явилися на підставі помилок процесуальних документів і впливають на правильність формування статистичних звітів.

-  Ведення аналітичної роботи в судах. Аналіз стану діловодства та судової статистики в суді. Аналіз і прогнозування показників про розгляд судом справ та кримінальних проваджень. Складання аналізу статистичних звітів із застосуванням діаграм та графіків.

-  Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України  від 26.11.2010  № 30. 

-  Порядок заповнення та зберігання картки обліку сум матеріальної та моральної шкоди.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.