Національна школа суддів України

Вдосконаленню професійної підготовки служителів Феміди сприятиме Комітет суддів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України пропонує створити окремий дорадчий орган - Комітет суддів при Національній школі суддів України з числа голів апеляційних судів.

Про цю ініціативу повідомив секретар Комісії Анатолій Марцинкевич, виступаючи 12 квітня на науково-практичній конференції «Місце та роль Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції» в Національному університеті «Одеська юридична академія». До організації заходу долучився Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя.

Як зазначив А. Марцинкевич, створення дорадчого органу сприятиме вдосконаленню роботи Національної школи суддів України. При його допомозі планується опрацювання методичних рекомендацій при розробці Програм спеціальної підготовки кандидатів на посаду суддів вперше, удосконалення програм навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації, формування тематики наукових досліджень з питань удосконалення судочинства. В цілому така діяльність забезпечить координацію дій Національної школи суддів, скерує та визначить шляхи, механізми та способи вирішення проблемних питань судочинства в Україні.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України прагне перейняти позитивний досвід інших держав у реформуванні судової системи, зокрема Канади. У цій країні на чолі Національного суддівського інституту, відповідального за вдосконалення системи юстиції, стоїть Наглядова Рада. Їй належить провідна роль в галузі професійної підготовки суддів. До складу Ради входить від п’яти до дев’яти членів. Головний суддя Канади обіймає посаду Голови Наглядової ради ex officio. Також до складу Наглядової Ради входять судді, які співпрацюють з Національним Суддівським Інститутом у галузі професійної підготовки суддів. Ключові функції Наглядової Ради такі: аналіз роботи Національного суддівського інституту; обговорення стратегічних планів; координація належного керівництва; перевірка проміжних звітів та затвердження річних звітів роботи НСІ, затвердження загального стратегічного та усіх річних планів тощо.

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначено повноваження апеляційного суду, зокрема щодо проведення аналізу судової статистики, вивчення та узагальнення судової практики; надання місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства тощо.

Секретар Комісії Анатолій Марцинкевич запропонував обрати персональний склад Комітету суддів з числа голів апеляційних судів України з великим досвідом роботи та авторитетом.

В науково-практичній конференції також взяв участь заступник голови Комісії Микола Пінчук.

До участі в заході були запрошені судді Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів, представники Адміністрації Президента України тощо.

Прес-служба Комісії