Національна школа суддів України

Вдосконалюємо компетенції суддів місцевих господарських судів

 28 березня 1 квітня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

 Відкрили підготовку ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук та Голова Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Богдан Львов. 

 



Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у вітальному слові наголосив на важливості активної підготовки внесення змін в Господарський процесуальний кодекс України та зазначив, що господарська юстиція в Україні займає своє належне місце як ефективний регулятор правовідносин в економічній сфері функціонування держави. Ректор познайомив  суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки відмітивши, що різнопланова і збалансована програма підготовки дозволить суддям вдосконалити професійну, психологічну та соціальну компетенцію. 

Звертаючись до теми судової реформи, Микола Оніщук підкреслив, що трансформації у сфері правосуддя, спрямовані на деполітизаціїю та незалежність судової влади є незворотніми. Зміна доктрини суддівської освіти та удосконалення інституту  суддівської відповідальності дозволяють суддям відправляти правосуддя доброчесно та повсякчас підвищувати свій професійний рівень. Такими є вимоги суспільства до судді і Національна школа суддів України готова надати суддівському корпусу підтримку з тим, щоб вони відповідали суспільним запитам – наголосив ректор.

Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов привітав суддів та наголосив на важливості підготовки та ефективній співпраці з Національною школою суддів України.

 Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, суддів апеляційного господарського суду, визнаних науковців та відомих фахівців з інших галузей права для ефективного проведення занять, семінару та тренінгу.

  У перший день підготовки суддя, секретар другої судової палати Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Тетяна Дроботова обговорила з суддями проблемні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ за приписами ГПК України та застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ місцевими господарськими судами. Виступ судді Київського апеляційного господарського суду, Юрія Власова щодо проблемних питань доказування у господарському судочинстві та формалізації електронних доказів у господарському процесі переріс в активну дискусію, адже проблемні питання цікавили всіх.

Програмою підготовки заплановано проведення семінару з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Судовий захист прав на об’єкти інтелектуальної власності”.

Цікавими та доцільними будуть лекції в наступні дні підготовки. Суддя Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Людмила Стратієнко проаналізує правові позиції Верховного Суду України при розгляді спорів, що виникають з договорів поставки. Актуальна тема виступу судді Вищого господарського суду України, доктора юридичних наук, професора Бориса Полякова щодо практики застосування законодавства про банкрутство. 

Доцільним з огляду на практичне використання буде виступ судді Вищого господарського суду України Інни Алєєвої відносно застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до Конвенції: практики реалізації у сфері господарського судочинства крізь призму рішень Європейського суду з прав людини.

         Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки проведено тренінг на тему: “Управління часом в суддівській діяльності” з наступним оцінюванням суддів.

Під час тренінгу  суддям продемонстрували навчальний відеофільм, було проведено практичне завдання «Вміння говорити «Ні», опитування слухачів із використанням клікерів. Також під час тренінгу були розглянуті такі питання:

  • системні наслідки для судді у разі неправильного використання ним часу, а також позитив у разі ефективного тайм-менеджменту
  • методи планування робочого часу
  • делегування повноважень суддею.

     

     

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.