Національна школа суддів України

Вебінар щодо перехідного правосуддя

3 квітня 2020 року на Фейсбук-сторінці  Української Гельсінської спілки з прав людини відбувся онлайн-вебінар “Як Україні перейти до сталого миру? Іноземний досвід перехідного правосуддя”, який провела Iryna Marchuk  докторка права, професорка з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія).

Спікерка поділилась прикладами інших країн, які долають наслідки збройної агресії через перехідне правосуддя, навела різні моделі перехідного правосуддя, зокрема досвід ПАР, Колишньої Республіки Югославія, Колумбії, Сьєрра-Леоне. Окреслила механізми (складові) частини перехідного правосуддя, зокрема: переслідування в кримінальному порядку за найбільш тяжкі злочини, встановлення правди, репарації та компенсації жертвам злочинів, інституційні й законодавчі реформи.

У контексті України експертка звернула увагу на питання ратифікації нашою державою Римського статуту Міжнародного кримінального суду, поділилася інформацією щодо визнання Україною тимчасової юрисдикції  Міжнародного кримінального суду і стану розгляду цим трибуналом двох справ, що стосуються окупованих Криму та Донбасу.

Окрему увагу було приділено інституціонуванню міжнародних трибуналів для Югославії та Руанди, а також механізмам гібридної юстиції (гібридним трибуналам) для Камбоджі, Східного Тимору, Лівану, особливістю яких є змішана (міжнародна та національна) композиція суддів і прокурорів під час розгляду кримінальних справ.

На думку спікерки, окремі елементи гібридної юстиції варто впровадити і в Україні, що дозволить значно підвищити професійний рівень національної юстиції, підвищити довіру до судових рішень в національному і міжнародному вимірах, а також забезпечить можливість розглянути велику кількість кримінальних проваджень на тимчасово окупованих територіях України (після їх деокупації) у порівнянні із обмеженими можливостями міжнародних кримінальних трибуналів.

На завершення вебінару Ірина Марчук відповіла на запитання активних слухачів заходу.

Від НШСУ до вебінару долучилися заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к.ю.н. Олександр Іщенко та старший науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), к.ю.н. Ольга Яворська.