Національна школа суддів України

Верховенство права та принципи адміністративного судочинства

25–29 січня 2021 року Національна школа суддів України проводить на платформі дистанційного навчання онлайн підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів окружних та  апеляційних адміністративних судів.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак відкрив підготовку, привітав її учасників та ознайомив з порядком проходження онлайн навчання і програмою.

З доповіддю щодо проблемних питань доказів та доказування в адміністративному судочинстві перед слухачами виступить голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев.

До програми включено питання верховенства права та його реалізації, принципів адміністративного судочинства, які запропонує до вивчення суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Василь Ільков.

Актуальне питання щодо особливостей розгляду адміністративними судами спорів щодо надання статусу біженця та додаткового захисту таких осіб, особливостей провадження у справах про затримання і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства з урахуванням практики Європейського суду з прав людини висвітлить суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва.

Надзвичайно цікавою та пізнавальною буде інтерактивна лекція щодо цифровізації в судах та активного використання штучного інтелекту, зокрема в органах системи правосуддя в окремих країнах світу. Це питання розкриє провідний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України Тетяна Богданевич.

Психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова запропонує до обговорення  психологічні аспекти комунікативної компетенції працівників апарату суду, використання в роботі технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психолог надасть практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом як протидії професійному вигоранню. 

Про нові Правила поведінки працівника суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020, слухачі дізнаються з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко. Викладач також зосередить увагу на правилах дрескоду державних службовців, етиці спілкування працівників суду, зокрема в соціальних мережах, обговорить з учасниками проблеми забезпечення безперервної роботи суду в умовах надзвичайних ситуацій, запропонує для вивчення алгоритм дій працівника суду в різних надзвичайних ситуаціях, зокрема під час пожежі, повідомлення про замінування, виявлення вибухонебезпечних предметів у будівлі суду. Окреме заняття буде присвячено особливостям спілкування працівників суду з особами з інвалідністю, з вадами зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами, обговоренню питань доступності правосуддя для людей з обмеженими можливостями та маломобільних груп населення.

Правила правового письма та процесуального документування запропонує до вивчення головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Під час підготовки слухачі удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.