Національна школа суддів України

Верховенство права як основа сучасного європейського правопорядку

18-20 листопада 2014 року в місті Львові  Національна школа суддів України проводить підготовку суддів-викладачів за навчальною програмою курсу “Верховенство права та права людини у світлі Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”.

         Для участі прибуло 12 cуддів–викладачів з  Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Харківської та Чернівецької  областей.

         Вітальними словами підготовку відкрили суддя Конституційного Суду України у відставці, науковий керівник Центру дослідження проблем верховенства права НаУКМА, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Микола Козюбра, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Тетяна Фулей та керівник Проект USAID “Справедливе правосуддя” Девід Майкл Вон.  

         У роботі семінару з метою розробки навчальної програми “Верховенство права та права людини у світлі Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод” для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в Національній школі суддів України приймає участь група наукових експертів Центру дослідження проблем верховенства права НаУКМА, професорсько–  викладацького складу кафедри загальнотеоретичних і державно-правових наук Національного університету “Києво-Могилянська Академія», кандидати юридичних наук, зокрема, заслужений  юрист України Володимир Сущенко, Олексій Цельєв та Володимир Венгер.

         На семінарі слухачам презентовано результати наукового дослідження та опитування суддів щодо відповідності рішень судів України принципу верховенства права та положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і проблем їх застосування. Предметом обговорення є витоки ідеї та формування концепції верховенства права, сучасні підходи до розуміння верховенства права, складові верховенства права та їх відображення в Конституції України. Також слухачам запропоновано провести навчальне заняття на вільно обрану тему із запропонованої навчальної програми.

Повний текст Програми підготовки  суддів–викладачів за програмою підготовки курсу “Верховенство права та права людини у світлі Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод” розміщено на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Захід проводиться в рамках реалізації грантового проекту “Дослідження відповідності рішень судів України принципу верховенства права та положенням Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», наданого Проектом USAID “Справедливе правосуддяˮ Всеукраїнський громадській організації “Інститут виборчого права”. Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Національною школою суддів України.