Національна школа суддів України

Відбулась презентація дистанційного курсу Help

9 грудня 2015 року в місті Києві відбулась презентація дистанційного курсу Європейської програми навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (Help – Higner Education for Legal professionals) “Вступ до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Європейського суду з прав людини”. Національна школа суддів України була серед запрошених організаторами – Спільним проектом Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення імплементації Європейських стандартів прав людини в Україні” для ознайомлення  та обговорення можливості апробації дистанційного курсу для суддів, працівників апаратів судів та кандидатів на посаду судді.

Тігран Карапетян, Голова відділу Східного партнерства, Директор  прав людини Ради Європи відзначив, що Європейська програма навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP) сприяє  країнам-членам Ради Європи в імплементації на національному рівні положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод відповідно до Рекомендації Комітету міністрів (2004) 4, Брайтонської декларації (2012) та Резолюції ПАРЄ 1982 (2014).

Презентацію дистанційного навчального курсу “Вступ до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Європейського суду з прав людини” проводили Ігор Караман, доктор права, начальник відділу підвищення кваліфікації адвокатів НААУ, координатор програми HELP в України від адвокатської спільноти та Ганна Христова, кандидат юридичних наук, сертифікований тренер програми HELP. Учасники мали змогу ознайомитись із структурою, цілями та завданнями курсу та задавати питання.

Під час обговорення присутні представники юридичних професій мали поділились своїми враженнями від курсу і внесли пропозиції щодо можливості впровадження дистанційного курсу в навчальний процес вищих навчальних закладів та професійного навчання суддів, прокурорів, адвокатів. Всі вони відзначили, що навчальні ресурси HELP задовольняють особливі потреби юристів у навчанні і гнучкі в застосуванні в професійній діяльності тому, що розробляються міжнародними експертами, а потім адаптуються з урахуванням національних правових систем.

Радник Ректора Національної школи суддів України Ольга Шаповалова відзначила, що при створенні навчальних програм та тренінгів Національна школа суддів України велике значення приділяє питанню вивчення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (ЄКПЛ) та їх застосуванню в процесі судочинства. Вона вказала на готовність до апробації даного курсу з подальшим його впровадженням у підготовку професійних суддів, спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді, навчання працівників апарату судів.

Представники Школи мали змогу обговорити з Тіграном Карапетяном технічні можливості для проведення курсу та попередньо визначити строки апробації.