Національна школа суддів України

Відповідальність як фактор ефективності

3 червня 2015 року відбулася підсумкова зустріч національних експертів проекту Ради Європи "Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні".

У рамках цього проекту Рада Європи надає Україні підтримку щодо заходів, спрямованих на реформування системи дисциплінарної відповідальності суддів та реалізацію законодавства про люстрацію суддів відповідно до європейських стандартів.

Учасниками заходу були експерти, представники судової системи, проектів міжнародної технічної допомоги. Національну школу суддів України представляли проректор Наталія Шукліна, начальники відділів Олександр Іщенко та Тетяна Пустовойтова.

У ході зустрічі обговорювалися  законодавчі зміни, покликані  усунути політичний вплив на Вищу раду юстиції та Вищу кваліфікаційну комісію суддів України,  сформувати доброчесні практики у сфері призначення, переведення і звільнення суддів,  їх відповідальності. Окремо дискутувалась тема вдосконалення нормативної бази, пов’язаної з питаннями дисциплінарної відповідальності суддів. Констатувалось, що реформа підходів до такої відповідальності вже має конкретні прояви, однак робота у цьому напрямку має тривати. 

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна у своєму виступі наголосила, що увага та допомога  Ради Європи щодо реформи системи суддівської відповідальності в Україні  -  актуальна та своєчасна. Національна школи суддів України  забезпечує органи судового управління інструментами визначення кваліфікаційного рівня судді. Наразі науковий потенціал установи реалізується у впровадженні  інструментів  для регулярного та кваліфікаційного оцінювання суддів - підкреслила Наталія Шукліна. Також важливо, що відомості про навчання і викладацьку діяльність у Національній школі суддів України – стали складовою суддівського досьє.  Крім того, наразі готується до апробації курс по  дисциплінарній відповідальність судді, який є складовою стандартизованої програми підготовки.  Всі ці фактори свідчать про  усвідомлення суспільством і суддівським співтовариством того, що глибинні механізми впливу на ефективність правосуддя -  дисциплінарна відповідальність та кваліфікація.

Наталія Шукліна висловила сподівання, що співпраця Національної школи суддів України  з Радою Європи та її проектами буде і надалі прогресувати.