Національна школа суддів України

Відповідальність за порушення господарських зобов’язань: аспекти розробки нового тренінгу

30 квітня 2020 року Національна школа суддів України за допомогою сервісу ZOOM провела онлайн обговорення нового тренінгу для кандидатів на посаду судді “Відповідальність за порушення господарських зобов’язань”.

В обговоренні підготовлених матеріалів курсів, яким модерував координатор блоку з господарського судочинства та керівник тренінгу, суддя Верховного Суду України у відставці Олександр Потильчак, участь узяли судді господарських судів: Володимир Гевко, Тетяна Гребенюк, Ірина Голенко, Олена Малєєва, Діна Огороднік та Олена Фонова, працівники Національної школи суддів України Юлія Блінова та Наталія Свиридова.

Розробники на цьому онлайн засіданні презентували структуровані матеріали тренінгу та обговорили методики застосування в окремих темах кейс–завдань і дискусій у малих групах, а також доречність використання підготовленого відеоролика. Було визначено часові рамки для кожного компоненту заняття, здійснено змістовний відбір матеріалів, які буде рекомендовано кандидатам на посаду судді до початку проведення цього тренінгу та матеріали, які будуть корисними їм для додаткового вивчення.

Судді–розробники: Тетяна Гребенюк, Олена Фонова, Ірина Голенко та Олена Малєєва, Володимир Гевко й Діна Огороднік від імені міні–груп розробників презентували міні–лекції у форматі PPT: “Господарсько-правова відповідальність як особливий вид юридичної відповідальності”, “Неустойка, штраф, пеня, як види відповідальності за невиконання господарських зобов’язань”, “Особливості застосування статті 625 Цивільного кодексу України”, “Проблемні питання вирішення спорів про стягнення збитків за порушення господарських зобов’язань” та “Загальні положення й особливості відшкодування шкоди у господарських спорах”.

У процесі обговорення всі учасники й учасниці жваво дискутували щодо змістовного наповнення матеріалів і надавали поради щодо покращення тих чи інших частин тренінгу для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Завершуючи онлайн засідання групи розробників, Олександр Потильчак відзначив високу якість виконаної роботи та професіоналізм розробників тренінгу.