Національна школа суддів України

Відповідальність за посягання на громадський порядок і безпеку: стандарти Європейського Союзу та практика Євросуду

13 лютого 2019 року у місті Києві у двох групах кандидатів і кандидаток на посади суддів проведено тренінг щодо особливостей розгляду справ про адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку  (дрібне хуліганство ст.173 КУпАП), рішення Європейського суду з прав людини “Швидка проти України”.

Серед адміністративних правопорушень, що кваліфікуються як посягання на громадський порядок і громадську безпеку: дрібне хуліганство є найпоширенішими. Тому така категорія справ є предметом вивчення майбутніми володарями суддівських мантій.

Викладачами на цьому тренінгу були досвідчені судді Ірина Цимбал та Юлія Мицик.

У програмі тренінгу передбачено демонстрацію відеоматеріалу, роботу у форматі “коментарі–запитання–відповіді”, виконання практичного завдання з його подальшою презентацією представниками груп і загальним обговоренням.

У ході тренінгу слухачі та слухачки:

–проаналізували норми національного матеріального та процесуального законодавства

– обговорили висновки Європейського суду з прав людини щодо оцінки відповідності діяльності національних судів вимогам Європейської Конвенції з прав людини у справі про адміністративне правопорушення “Швидка проти України”

– отримали навички відрізняти дрібне хуліганство, яке є адміністративним правопорушенням від кримінально–караного діяння

– вивчили питання щодо строків розгляду справи та забезпечення безпосередньої участі особи, щодо якої складено протокол про адміністративне правопорушення

– набули вміння дотримання балансу законних прав та інтересів учасників процесу, щоб не допустити зловживання своїми правами жодною із сторін.

Проходження такого тренінгу допоможе майбутнім суддям бути готовими до справедливого розгляду справ про адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку.

Уже 14 лютого 2019 року всі слухачі та слухачки розпочнуть своє стажування в місцевих загальних судах, які розглядають кримінальні провадження та справи про адміністративні правопорушення. Стажування буде тривати до 20 березня 2019 року, після чого майбутні судді ознайомляться з роботою місцевих прокуратур, органів досудового слідства та центрів пробації.