Національна школа суддів України

Відшкодування шкоди в адміністративному судочинстві

30 червня 2017 року в місті Львові місцеве регіональне відділення проводить семінар для суддів окружних адміністративних судів на тему “Відшкодування шкоди, завданої суб’єктом владних повноважень”.

Зміст статті 56 Конституції України гарантує кожному право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна зазначила, що проголошення Конституцією права на відшкодування моральної шкоди серед гарантованих прав громадян є важливим кроком на шляху всебічного забезпечення прав і свобод людини. Таке право свідчить про реальність визначеного в рамках державної політики принципу пріоритету загальнолюдських цінностей. Суддя Львівського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор, Володимир Кравчук у вітанні до учасників розповів про ідею та актуальність вказаної теми, запропонувавши аудиторії протягом дня дослідити та з’ясувати склад правопорушення, учиненого суб’єктом владних повноважень, та його доведення в адміністративному судочинстві з метою відшкодування моральної шкоди.

У заході взяли участь судді Волинського, Закарпатського,  Запорізького, Київського, Львівського, Рівненського, Тернопільського, Хмельницького та Чернівецького окружних адміністративних судів.

Розпочався семінар з анонімного інтерактивного опитування учасників, яке мало на меті визначити загальну обізнаність групи із вказаною тематикою, зініціювати дискусії з коментарями та зорієнтувати напрямок подальшої роботи.

Адвокат Тарас Микита презентував учасникам огляд судової практики та зосередив увагу на обставинах, що підлягають з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування шкоди суб’єктом владних повноважень.

У ході семінару судді дискутували щодо розміру та способів відшкодування шкоди, юрисдикції та доведення процесуальних аспектів відшкодування шкоди. На завершення – учасники семінару, працюючи в малих групах, виконали практичні завдання та презентували результати своєї роботи. Це дало змогу закріпити отримані під час заходу знання.