Національна школа суддів України

Ознайомлення з роботою колег у місцевих судах

3–7 грудня 2018 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів місцевих загальних судів, головних та провідних спеціалістів місцевих і апеляційних судів.

До працівників апаратів судів звернулася директорка Харківського регіонального відділення Валентина Коржик, яка ознайомила з регламентом і завданнями підготовки.

Слухачки та слухачі під керівництвом голови Люботинського міського суду Харківської області Іриною Дем’яненко ознайомилися із тайм– менеджментом, методами планування, оптимізацією робочого часу та питаннями щодо формування ефективної команди. На практичних заняттях присутні опанували навички ефективної комунікації та навчилися працювати в команді.

Особливості застосування Законів України “Про судовий збір” та  “Про звернення громадян” із працівниками апаратів судів обговорила головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Наталя Малишкіна.

У програмі підготовки передбачено виїзні заняття у двох районних судах міста Харкова, у ході яких  буде надана можливість ознайомитися з роботою  структурних підрозділів судів. Зазначені заняття проведуть голова суду Віктор Черняк і керівники апаратів судів Тетяна Попова та Олена Безбородова. За допомогою працівників апаратів цих судів Оксани Самофал і Наталії Оріховської учасниці та учасники підготовки  вивчать порядок ведення архіву суду та шляхи вирішення актуальних питань організації прийому відвідувачів.

Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук Василь Пивоваров розповість про етику ділового мовлення, складання процесуальних і службових документів, ознайомить із особливостями правопису під час складання проектів судових документів, зі стилем ділових листів, їх оформленням тощо.

Про організацію діяльності канцелярії суду розповість суддя Тетяна Штих, яка зверне увагу на алгоритм дій працівників канцелярії суду під час випадків тиску з боку відвідувачів з метою схилення до вчинення тих чи інших дій, обговорить інструкцію з діловодства щодо виконання всіх категорій справ.

Головний  редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін  проведе інтерактивні заняття з вивчення основних положень Закону України  “Про державну службу”, детально проаналізує вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади старших секретарів, секретарів, головних та провідних спеціалістів. Цей викладач проінформує учасників підготовки про вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, електронне декларування, конфлікт інтересів і фінансовий контроль.

Разом із представником Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта” Уляною Франківською слухачі та слухачки покращать свої навички з комунікації в роботі з людьми з особливими потребами, відпрацюють етику спілкування з маломобільними групами населення.

Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал обговорить із працівниками апаратів судів напрямки реформування судової системи та інноваціями в судочинстві, змінами до законодавства й основними засадами організації судової влади.