Національна школа суддів України

Виконання програми професійного розвитку


15–19 березня 2021 року Національна школа суддів України в регіональному відділенні в місті Харків розпочала тижневу онлайн–підготовку секретарів судового засідання місцевих  та апеляційних господарських судів.

Онлайн–заняття  відкрила директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін ознайомить слухачів і слухачок із вимогами чинного законодавства, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання, умовами проходження служби в судах,  оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення.

Викладач розповість секретарям судових засідань про нарахування кредитів ЄКТС, урахування виконання індивідуальної програми професійного розвитку під час проведення оцінювання результатів службової діяльності державного службовця,  а також про дотримання вимог антикорупційного законодавства та практику його застосування щодо державних службовців в органах судової влади.

Начальник відділу супроводу онлайн–сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль презентує   концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, роботи з підсистемою “Електронний суд” та модулем “Електронний кабінет”, роботи з електронною справою та реєстрації заяв, що надійшли через підсистему “Електронний суд”.

 У ході підготовки доповідач обговорить з аудиторією питання щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу та використання технічних засобів у роботі суду.

Керівник психологічної служби Харківського національного медичного університету,  кандидат психологічних наук, психолог-практик Анастасія Горецька  надасть практичні рекомендації щодо ефективної комунікації  працівників апаратів судів, вирішення конфліктів, міжособистісних відносин секретарів судових засідань у професійній діяльності.

Керівник апарату Східного апеляційного господарського суду Олена Ковальова-Мінаєва та її заступниця Жанна Бойко поділяться із колегами власним досвідом стосовно організації робочого часу та дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Суддя Господарського суду Луганської області Олена Фонова розповість учасникам та учасницям підготовки  про етичні основи судової діяльності та професійну етику працівників апаратів судів, дрес-код, етику спілкування працівників суду та зверне увагу присутніх на найпоширеніші помилки у визначенні юрисдикції, питання розмежування, направлення справ за підсудністю для розгляду іншим судом.

Виконувач обов’язків завідувача кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров фахово розповість про особливості правопису з урахуванням змін і доповнень до сучасного ділового стилю, доведе до відома слухачів і слухачок стандарти судово–процесуального документування.

Про правовий статус осіб з обмеженими можливостями,  особливості спілкування працівників апаратів судів з особами, які мають інвалідність, зокрема, з вадами зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами, доступність будівель і приміщень судів для людей з обмеженими можливостями та маломобільних груп населення розкажуть президент громадської організації інвалідів “Креавита”, член виконкому Харківської міської ради Олена Шингарьова  та юрист Харківської асоціації незрячих юристів Ігор Шрамко.

Голова  Господарського суду Донецької області Олена Сковородіна доведе до відома секретарів судових засідань окремі аспекти методики роботи з матеріалами судових справ, участі секретаря судового засідання в підготовці справи до судового розгляду. Викладачка розповість про особливості застосування електронних доказів у господарському процесі.

Змістовним  для слухацької аудиторії буде спілкування зі старшим секретарем Ківерцівського районного суду Волинської області Ларисою Шевченко, яка  обговорить актуальні питання передачі справ на архівне зберігання, дотримання вимог Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у судах.

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.