Національна школа суддів України

Використання симуляції для розвитку в кандидатів на посаду судді навичок спілкування з окремими учасниками судового процесу

2 жовтня 2018 року в місті Києві слухачі 3 групи спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді закінчують опанування матеріалів тренінгу з цивільного судочинства “Особливості ведення судового засідання та спілкування з окремими категоріями учасників судового процесу”.

Метою навчального заходу є формування в майбутніх суддів умінь і навичок для вирішення ситуацій, що виникають при спілкуванні з учасниками судового процесу в цивільних справах.

Викладачі-тренери Валерія Бабко та Олена Лісовська, які водночас є розробниками цього тренінгу, звернули увагу на необхідність правильного застосовування законодавчих норм у ході вирішення процесуальних колізій, що виникають під час розгляду цивільних справ за участю окремих категорій учасників процесу.

Майбутні судді здобували та відпрацьовували навички практичного застосування положень процесуального законодавства, що регулює права та обов’язки учасників судового процесу, та уміння керувати судовим засіданням.

Інтерактивне проведення тренінгу сприяє кращому засвоєнню матеріалу та спрямовує кандидатів на розуміння своєї майбутньої роботи. Тому більшість часу було присвячено для проведення рольових ігор та симуляції судового розгляду справи, наприклад, – кандидати на посаду судді спробували свої сили в ролі головуючого в підготовчому судовому засіданні в цивільній справі та її розгляді по суті з ухваленням судового рішення.

Після завершення симуляції судового розгляду та виходу слухачів із відповідних ролей викладачі-тренери вислухали думки тих осіб, які спостерігали за процесом, і поділилися з учасниками тренінгу своїм суддівським досвідом.