Національна школа суддів України

Використання української мови в практичні діяльності судді

25 вересня 2019 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  провело тренінг для суддів місцевих судів на тему: “Державна мова у правозастосовній сфері”.

Відкрила тренінг директорка регіонального відділення Валентина Коржик,  яка привітала учасників та ознайомила з метою і регламентом заходу.

Провів тренінг доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук  Василь Пивоваров.

До програми заходу включено такі питання:

використання української мови у практичні діяльності;

вимоги до оформлювання документів;

мовні особливості юридичних документів.

  Під час інтерактивних лекцій із використанням презентацій Power Point викладач розповів суддям про основні тенденції розвитку української мови, обговорив причини, що зумовили внесення змін до українського правопису, а також значну увагу приділив застосуванню нових правил у діловому мовленні.

Для закріпленні отриманої інформації, після кожної інтерактивної лекції учасники тренінгу виконували  різноманітні індивідуальні  завдання: написання словникового диктанту, завдання на редагування тексту, переклад тексту, завдання на визначення лексичних помилок  та ін.

Наприкінці заходу було проведено анкетне опитування слухачів щодо корисності тренінгу.

Кожен учасник тренінгу отримав Сертифікат Національної школи суддів України.