Національна школа суддів України

Вишкіл тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій судових користувачів

15 липня 2020 року Національна школа суддів України взяла участь в онлайн-відкритті навчального курсу  “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, розробленого міжнародними та національними експертами Проєкту ЄС “Право-Justice” в рамках Ініціативи “Модельні суди” для суддів.

Вітальними словами відеоконференцію відкрили Голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант, в.о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов та директор Тестологічного центру Національної школи суддів України Валентина Ємельянова.

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду. Програма розроблена для суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України та системи безоплатної правової допомоги.

Навчальний курс розпочинається 15 липня та передбачає проведення 8 вебінарів з періодичністю двічі на тиждень. В межах курсу передбачено висвітлення тем:

– концепція віктимізації, необхідність підтримки потерпілих і свідків та її еволюція;

– ознайомлення з міжнародними та регіональними стандартами захисту й підтримки потерпілих і свідків;

– досвід віктимізації, розуміння потреб потерпілих та свідків;

– інвентаризація наявних послуг;

– планування безпеки;

– комунікація з уразливими особами;

– роль сприятливого для дітей середовища та спілкування для отримання доказів;

– основи психологічної роботи з потерпілими;

– основи управління конфліктами та кризового втручання.

Від Національної школи суддів України у заході також взяли участь начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак та суддя, відряджений для роботи в НШСУ – Максим Ходаківський.