Національна школа суддів України

Високий рівень організації стажування

На завершальному етапі практичної частини спеціальної підготовки 10 слухачів і слухачок проходять стажування в Черкаському окружному адміністративному суді під керівництвом суддів-наставників (коучів) Сергія Кульчицького, Лариси Трофімової, Алли Руденко, Валентини Тимошенко та Віталіни Гайдаш, які щедро передають свій практичний досвід здійснення адміністративного судочинства.

У межах здійснення моніторингу стажування майбутніх служителів Феміди 24 квітня до Черкаського окружного адміністративного суду завітала головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки Тетяна Будниченко.

Керівник апарату суду Олег Кочержинський ознайомив зі структурою та організацією роботи суду, умовами стажування кандидатів і кандидаток на посади суддів у цьому суді, а заступник голови суду Василь Гаврилюк познайомив із суддями–наставниками (коучами).

Для роботи над проектами судових рішень виділено два окремих приміщення.

Слухачі та слухачки висловили позитивні відгуки про добру організацію знайомства із суддівським корпусом. Наявність більшої кількості коучів порівняно з попередніми базами стажування (5 суддів) сприяє індивідуальному підходу до організації стажування кожного майбутнього судді та отримання практичних навичок розгляду справ.

Глибшому розумінню суті адміністративного судочинства сприяє практика суддів–коучів детально обговорювати судові справи, надані для вивчення, спільний аналіз норм законодавства та надання порад щодо порядку ведення судових засідань і психологічних тонкощів роботи зі сторонами у процесі.

Майбутні судді мають можливість бути присутніми в судових засіданнях різних коучів, що сприяє ознайомленню з більшою кількістю різних категорій справ. Цінним є досвід ведення судових засідань за участю представників різних суб’єктів владних повноважень. Адміністративне судочинство у практичному аспекті є новим і малознайомим для більшості слухачів і слухачок. Тому значний інтерес викликає практика розгляду окремих категорій спорів, особливо пов’язаних з проходженням публічної служби та соціальним забезпеченням громадян.

Було проведено рольову гру з вирішення практичної справи, під час якої відпрацьовувалися поведінкові навички майбутнього судді безпосередньо у змодельованому судовому засіданні, після якого відбувся ретельний аналіз дій учасників.

Судді–наставники задоволені рівнем підготовки слухачів і слухачок, які мають найприємніші враження та задоволення від стажування, його організації, порядку проходження та доброзичливого ставлення до них.

Було висловлено спільне побажання щодо збільшення часу стажування, що дасть змогу більш якісно опрацювати різні категорії справ.

Тетяна Будниченко висловила вдячність працівникам суду за створені умови стажування в Черкаському окружному адміністративному суді.